woensdag, 21 april 2021

Van schrijvershuis tot café, waar schrijf jij?

Levensverhalen zijn populair en iedereen kan zo’n verhaal schrijven. De vraag is wat ervoor nodig is om een goed levensverhaal te schrijven. De eerste stap is het werkelijk te gaan doen. Op welke plek lukt dat het beste?

[Ingezonden mededeling] Ieder leven is uniek en ieder leven kent interessante aspecten die het waard zijn om gedeeld te worden. Zo ontstaan verhalen die soms in een boek belanden. Levensverhalen worden ze genoemd. Biografieën zijn een geliefde categorie en regelmatig verschijnen er boeken over bijzondere mensen die iets in de melk te brokkelen hebben of hadden. Om in eigen land te blijven, de biografieën van Jan Wolkers, Boudewijn Büch of Annie M.G. Schmidt zijn daar voorbeelden van. 

Hoe zou het zijn om je eigen verhaal een plaats in een boek te geven? Het schrijven van je autobiografie is een bijzondere bezigheid. Natuurlijk; het gaat niet altijd van een leien dakje. Schrijven over je eigen leven vraagt om zelfreflectie, enige afstand, eerlijkheid en vooral veel keuzes maken, Ă©n een fijne goede plek om te kunnen schrijven. 

Vanuit je eigen bed of in een schrijvershuisje?

Bergen

Soms begint het met het bijhouden van een dagboek. Gewoon thuis aan de keukentafel of ’s avonds in bed. Een andere keer trekt iemand zich een paar maanden terug in een schrijfhuisje. Laptoptas met notitieblok en laptop mee en schrijven maar. In alle gevallen is het belangrijk een bepaald thema bij de kop te pakken dat zich leent om gedeeld te worden met anderen. Dat thema kan al lange tijd aanwezig zijn, maar het kan zich ook tijdens het schrijfproces pas openbaren. Gaat het om geluk, blijdschap of verdriet. Rouw misschien of het herenigen van een familie. Het kan natuurlijk alles zijn. Universele thema’s die op een persoonlijke manier tot leven worden gebracht spreken veel lezers aan. 

Het werd al even genoemd: het schrijvershuisje. Veel schrijvers in spĂ© menen een afgezonderde plek nodig te hebben om zich helemaal aan het schrijfproces over te kunnen geven. In huiselijke kring lukt het gewoonweg niet. Het schrijven gaat beter in een andere en vooral rustige omgeving. Meestal in de natuur, met weinig drukte daar omheen. 

Online zijn deze schrijvershuisjes overal in het land te vinden. Een van die schrijvershuisjes staat in Lutterzand in Overijssel. Idyllisch, gelegen in het bos en geschikt om er heerlijk te schrijven. Een ander voorbeeld is schrijvershuis Giethoorn. Even idyllisch en aan het water gelegen. Om gebruik te kunnen maken van het Giethoornse schrijvershuis is een literaire achtergrond wel noodzakelijk. Maar het kan natuurlijk ook een stuk vrijblijvender. Iedere rustige accommodatie, ergens in de natuur, leent zich om er te schrijven, mits voorzien van wifi en een fijn bureau met dito stoel. 

In de bieb of in de kroeg?

Wist je trouwens dat veel schrijvers niet thuis schrijven? Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Roald Dahl die in zijn tuinhuis schreef, maar ook Nederlandse schrijvers pakken eerst de rugzak voordat ze schrijven gaan. De een kiest voor een tweede (schrijvers)huis in Frankrijk, de ander zoekt het dichter bij huis. Als het maar niet thuis hoeft te gebeuren. Een plek in een bibliotheek kan natuurlijk ook. Daar heerst ook de stilte en iedereen die er zit, zit er te werken. Dat werkt! 

Het kan ook helemaal anders. Neem een tas vol met notitieblokken mee en duik de kroeg in. Inderdaad, daar is geen stilte, maar sommige mensen varen daar wel bij. Die houden van rumoer om zich heen en kunnen dan juist het beste schrijven. Bovendien kan het ook nog eens mooie verhalen opleveren. Je zit aan een tafeltje in de hoek en hoort en ziet van alles. Aan inspiratie geen gebrek, mits het bij je thema past natuurlijk. Zo geldt voor iedere schrijver dat hij of zij een eigen omgeving zal moeten scheppen of opzoeken waar het goed toeven en vooral goed schrijven is. Op welke plek schrijf jij? woensdag, 21 april 2021

DLVAlive online over Furore van en met Christian Weijts

Op donderdag 29 april, 20.00 uur (online) geeft schrijver Christiaan Weijts een lezing over zijn nieuwe boek Furore. Daarna is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Over het boek: Een avontuurlijke jonge Hollandse journalist trekt in 1904 naar Parijs...


dinsdag, 20 april 2021

Nieuwe editie van Bazarow Magazine

Er is weer een nieuw Bazarow Magazine (nr.8) boordevol met interviews, voorpublicaties, recensies, boeken- en schrijversnieuws en een nieuw feuilleton! Nog geen abonnee? Meld je dan nu kosteloos aan. Met boeken van o.a. De Bezige Bij, Kleine Uil, Droomvallei, In...


zaterdag, 17 april 2021

Het grote Bazarow & De Leesclub van Alles onderzoek

Tijd om te evalueren! Bazarow werkt samen met De Leesclub van Alles. De Leesclub schrijft recensies over de meest uiteenlopende boeken en heeft toestemming gegeven deze ook op Bazarow te plaatsen. Hiermee kun je je op Bazarow eerst lekker inlezen...