Zaterdag, 4 januari, 2020

Geschreven door: Gisler, Guido
Recensie door: Gribling, Jeroen

Via Alpina

Zwitserleven

[Recensie] Zwitserland heeft door haar imposante landschap zeven nationale, 63 regionale en schier ontelbare lokale wandelroutes aangelegd. De bekendste, de Via Alpina, loopt van Vaduz naar Montreux. In samenwerking met Schweizmobil.ch bracht AT Verlag onlangs de wandelgids Via Alpina (Band 1) uit.
Zwitserland telt circa 2,7 miljoen wandelaars, die gemiddeld twintig
wandelingen per jaar lopen. Aan ervaren wandelaars dus geen gebrek.
In deze wandelgids staat dan ook geen paklijst of overzicht van
EHBO-spulletjes die mee moeten. Maar wel een heldere definitie van de conditie (leicht, mittel, schwer) die verondersteld wordt bij iedere beschreven wandeling. ‘Zwaar’ bijvoorbeeld: meer dan 20 kilometer, langer dan 6 uur en meer dan 800 hoogtemeters. Overigens dient het overzicht van de gevraagde conditie niet te worden verward met de indeling naar
moeilijkheidsgraad van de paden (gemarkeerd met gele ruit, wit-rood-wit en wit-blauw-wit).

Bijzonder handig aan deze uitgave is de directe koppeling met het concept van Schweizmobil.ch en via die site de verdraaid handige verwijzing naar het uitgebreide netwerk van openbaar vervoer (van lift tot boot en alles er tussenin). De gids bevat geen gedetailleerde routebeschrijving of kaartje, maar verwijst per wandeling naar de wandelkaarten van Swiss Topo (schaal 1:50.000).
Desondanks is de opzet helder. Per wandeling staan de totale lengte in tijd en meters en het hoogteprofiel vermeld. Indien van toepassing staat ook vermeld of er onderweg hotels of winkels zijn en of er openbaar vervoer voorhanden is. Wat niet in de gids genoemd wordt is eenvoudig via een paar klikken op Schweizmobil.ch terug te vinden.
Kortom, een gidsje dat niet alleen voor de ervaren Zwitserse wandelaar een goede aankoop is.

Eerder verschenen in Bergen Magazine

Bazarow