Zaterdag, 9 mei, 2020

Geschreven door: O'Leary, Beth
Recensie door: Mourik, Paula van

Veel liefs

Tiffy en Leon delen een flat
Tiffy en Leon delen een bed
Tiffy en Leon hebben elkaar nog nooit gezien

[Recensie] Veel Liefs is het debuut van de Britse auteur Beth O’Leary. Ze schreef dit boek tijdens de dagelijkse treinreis van en naar haar werk bij een uitgeverij voor kinderboeken.  Veel Liefs is in Groot-Brittannië met veel enthousiasme ontvangen en is uitgegroeid tot een bestseller. Inmiddels heeft O’Leary haar baan opgezegd om zich fulltime te kunnen wijden aan het schrijven van boeken.

Hoofdpersonen in Veel Liefs zijn Tiffy Moore en Leon Twomey.  Nu haar relatie verbroken is, is Tiffy dringend op zoek naar goedkope woonruimte. Na verschilende bouwvallen te hebben bezichtigd waar de hoofdprijs voor wordt gevraagd, stuit Tiffy op een advertentie waarin een deel appartement wordt aangeboden. Dat blijkt het appartement van Leon te zijn, een verpleegkundige die ’s nachts werkt en in het weekend bij zijn vriendin woont. Alhoewel haar vrienden haar voor gek verklaren dat ze een bed wil delen met een vreemde, besluit Tiffy dat dit voor haar de beste oplossing is. De eerste indruk die Leon van Tiffy heeft,  is niet goed:  een vreselijk irritant mens. Maar Leon heeft dringend geld nodig om de advocaat van zijn broer te kunnen betalen. En dus wordt Tiffy Leons huisgenoot.

Leon en Tiffy communiceren op een bijzondere manier. Ze sturen elkaar briefjes die ze her en der in de flat ophangen. Zo regelen ze de praktische zaken met elkaar.

Hereditas Nexus

In Veel Liefs vertellen Leon en Tiffy afwisselend hun verhaal. In tegenstelling tot Leon is Tiffy heel kleurrijk en een beetje een wervelwind. Leon is veel bedachtzamer. Als lezer zie je dat verschil ook terug. Tiffy is uitgebreid aan het woord terwijl Leon alleen het hoognodige vertelt en ook nog eens in een soort van telegram stijl. De hoofdstukken van Leon zijn dan ook veel korter!

Het werd pas thuis toen jij kwam

De berichtjes die Tiffy en Leon voor elkaar achter laten worden langzamerhand persoonlijker van aard. Daardoor krijgt het verhaal, dat in eerste instantie nogal oppervlakkig  is, diepgang. Aan bod komen thema’s als huiselijk geweld,  palliatieve zorg, langverloren liefdes en een onterechte veroordeling. Klinkt zwaar   – en dat is het ook –  maar door de sprankelende,  naĂŻeve persoonlijkheid van Tiffy, haar vriendschappen met Mo en Gerty  en het zorgzame karakter van Leon is Veel Liefs toch een verhaal dat je een goed gevoel geeft.  Uiteindelijk ontmoeten Tiffy en Leon elkaar in levende lijve en krijgt het verhaal een andere wending. Vooral omdat de eerste ontmoeting nogal dramatisch verloopt.

Orgineel, grappig, hartverwarmend en ontzettend plezierig om te lezen. Fans van Jojo Moyes,  Jill Mansell en Bridget Jones zullen smullen van Veel Liefs.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles