Zaterdag, 21 november, 2020

Geschreven door: Loubry, Jerome
Recensie door: Groot, Denise de

Toevluchtsoord

Wat als je veilige haven niet meer veilig is?

[Recensie] Don’t judge a book by it’s cover is een quote waar ik mij regelmatig aan houd. Ik kies boeken meestal op basis van de achterflap of op basis van de quotes die erop staan. Nu heeft dit boek een prima cover, maar na het lezen van de samenvatting op de achterkant, was ik om. Voorop staat de quote “Ze zegt te zijn ontsnapt van een eiland. Maar niemand heeft ooit van dat eiland gehoord.” Van die quote kreeg ik kippenvel en hierdoor kon ik niet wachten om te beginnen aan het boek. 

Toevluchtsoord wordt verteld vanuit verschillende perspectieven en tijden. Ik ben daar meestal niet zo’n fan van, omdat ik dan het gevoel heb dat ik moet switchen tussen verschillende boeken, terwijl ik net lekker in één verhaallijn zit. Wel vind ik het spannend om te lezen hoe de verhaallijnen samen komen. Toevluchtsoord is een boek waarbij je je aandacht vast moet houden. Het leest daardoor misschien wat minder snel weg, maar geeft niet minder plezier. In eerste instantie gaat het verhaal over Sandrine. Sandrine moet naar een afgelegen eiland omdat haar grootmoeder, bewoonster van het eiland, is overleden. Vervolgens lees je vanuit het perspectief vanuit Valerie, die op het eiland werkt. 

Het boek is geschreven door de Franse auteur Jérôme Loubry. Hij heeft verschillende thrillerprijzen op zijn naam staan. Toevluchtsoord is zijn derde boek en de tv-rechten zijn inmiddels verkocht. De Elfenkoning is een gedicht uit 1782 geschreven door Goethe. Door dit gedicht is Jérome geïnspireerd voor dit verhaal. 

In dit verhaal speelt psychologie een grote rol. Ik hou zelf van psychologische thrillers, maar je hebt niet de hele tijd door op welke manier de psychologie wordt vormgegeven. Uiteindelijk gaat het verhaal erom hoe onze hersenen met trauma’s omgaan. Pas op het einde kwam ik erachter hoe het allemaal zat. Dat zorgt voor een spanningsveld, terwijl er geen direct gevaar is en het zorgt ervoor dat je geïntrigeerd blijft. 

Archeologie Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles