Zaterdag, 20 februari, 2021

Geschreven door: Gelder, Job van
Recensie door: Gelder, Joost van

Terug naar Dievenschool

Dieven in opleiding

[Recensie] Een school vol met kinderen die leren hoe je een dief kunt worden, dat klinkt toch te vreemd om waar te zijn? Toch is het de realiteit in Terug naar Dievenschool geschreven door Dirk Nielandt.

Aan het begin van het boek maak je als lezer kennis met de belangrijkste personages uit het boek. Deze personages worden in het boek prachtig, vaak groot en kleurrijk weergegeven met illustraties van Job van Gelder. De illustraties ondersteunen de gebeurtenissen in het verhaal.

In het boek leren we Rolf kennen, een jongen die heel graag geheim agent wilt worden. Zijn vader heeft echter andere plannen, want hij is een echte dief. Dieven moeten volgens zijn vader naar de dievenschool om een goede dief te worden. Rolf wordt naar de dievenschool gestuurd en dat is het begin van een spannend avontuur.  

Dirk Nielandt zorgt ervoor dat je als jonge lezer makkelijk het verhaal kunt volgen door het gebruik van hoogfrequente (makkelijke) woorden en korte zinnen. Er zit veel elementen in het verhaal die de spanning goed opbouwen en wat ervoor zorgt dat je als lezer graag verder wilt lezen. Wat mij betreft ontbreekt er nog wel taal in het boek die echt aanzet tot denken over taal.

Foodlog

Terug naar dievenschool is een vrij simpel te lezen boek met weinig diepgang dat je snel uit hebt. Er zijn meerdere boeken van de serie, dus dat is wel leuk voor kinderen die het boek geweldig vinden. Zij hebben dan gelijk een boekenserie die ze kunnen gaan lezen.

Het boek is geschikt voor kinderen uit groep 4 die net begonnen zijn met het lezen van echte kinderboeken (7 jaar) of kinderen die het lezen soms nog lastig en saai vinden (8-9 jaar). Het boek is namelijk spannend en sluit goed aan bij deze doelgroep.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles