Zaterdag, 5 september, 2020

Geschreven door: Versteeg, Lizelot
Recensie door: Groot, Denise de

Reis door de tijd

Hoeveel tel jij er?

[Recensie] De Kinderboekenweek vind ik als leerkracht één van de leukste weken van een schooljaar. Er is altijd een thema dat de kinderen aanspreekt en er komen leuke boeken uit over dat thema. Het thema van 2020 is “en toen” en gaat dus over de geschiedenis. Reis door de tijd van Lizelot Versteeg, is geen kerntitel dit jaar maar het boek past er wel heel goed bij.

Ik merk vaak dat de kerntitels van de Kinderboekenweek voor jonge kinderen vaak voorleesboeken zijn. Daar is op zich niks mis mee, maar het is ook leuk als de kinderen zelf iets met het boek kunnen. Met Reis door de tijd kunnen kinderen onder begeleiding van iemand die al kan lezen zelf ontdekken wat er allemaal te vinden is in het boek.

Er zijn vooral veel plaatjes te vinden die met het thema te maken hebben. Op elke plaat is er iets te ontdekken. Jonge kinderen zijn visueel ingesteld en leren hier dus ontzettend veel van. Ook worden ze uitgedaagd om bijvoorbeeld de blauwe vlinder te tellen. Naast het feit dat je dus visuele vaardigheden ontwikkelt, leer je een kind ook nog tellen.

Naast de zoek en telspelletjes staan er ook nog leuke weetjes in het boek die te begrijpen zijn voor kinderen van een jonge leeftijd. Je leert iets over de Romein, iets over de ridders en iets over de dinosaurus. Kortom je gaat samen met je kind de geschiedenis in.

TijdvoorTijdschriften

Het enige nadeel van dit boek vind ik dat de zoekplaten niet Ă©Ă©n geheel zijn. In de beroemde zoekboeken van Wally bijvoorbeeld zie je Ă©Ă©n grote plaat waar van alles gebeurt, maar deze platen zijn opgedeeld in losse stukjes. Dit vind ik er iets minder aantrekkelijk uit zien. Ook had ik het leuk gevonden als er nog wat meer uitdagende opdrachten in stonden. Nu is dit boek denk ik vooral leuk voor kinderen tot en met 5 jaar.

De boeken van Lizelot Versteeg draaien om de illustraties. Ze heeft dan ook Kunst en Vormgeving gestudeerd. Ze “schrijft” dus alleen zoekboeken zonder verhaal.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles