Zaterdag, 23 januari, 2021

Geschreven door: Nay, Roz
Recensie door: Bertens, Jeannie

Mijn allerliefste zusje

Getroebleerde zusters op de vlucht voor boze man

[Recensie] Alexandra (Alex) is een jonge vrouw die het op het oog helemaal voor elkaar heeft. Ze heeft een leuke vriend met wie ze samenwoont in een prachtige loft in een klein stadje in de Rocky Mountains. Ze werkt bij de jeugdbescherming en komt op voor de kinderen in nood. 

Daarbij moet ze wel regelmatig tegen de stroom invechten, niet iedereen is net zo begaan met het lot van verwaarloosde of mishandelde kinderen. Gelukkig kan ze altijd sparren met Sully die bij de politie werkt. Zijn hulp heeft ze ook hard nodig wanneer ineens Ruth, haar zusje, opduikt nadat ze haar in geen jaren heeft gezien. 

Ruth heeft in haar jeugd voor veel problemen gezorgd in het gezin waarin beide zusjes opgroeiden. Ze raakte aan de drugs, stal en verdraaide gebeurtenissen in haar voordeel. Uiteindelijk is Ruth voortijdig uit huis verdwenen, ze liep weg met een verkeerde man, het gezin gebroken achterlatend. Nu is ze terug in het leven van Alex die haar ondanks alles, toch in huis opneemt omdat Ruth is zwanger en nergens heen kan. Als voorwaarde stelt ze dat Ruth niets over het verleden oprakelt, want nu telt alleen de toekomst.

De auteur laat Alex en Ruth afwisselend het verhaal doen. Alex is uitgesproken in haar mening over het verleden. Ze geeft een inkijk in haar leven als sociaal werker, waar ze nogal eens in de clinch ligt met haar collegaā€™s die lang niet zo doortastend en voortvarend te werk gaan. Ze trekt zich het lot van de kinderen erg aan, elk slachtoffertje is in haar ogen er een te veel. Met Chase, haar vriend, kan ze hier niet zo goed over praten maar met Sully gelukkig wel.

Hereditas Nexus

Ruth daarentegen is vooral bezig met het ontsnappen aan haar ellende van de afgelopen jaren. Ze voelt zich aangetrokken tot verkeerde mannen en ook nu is ze op de vlucht voor een man, Eli, die haar zwanger heeft gemaakt.

Duidelijk wordt dat de zusjes een traumatische ervaring opgedaan hebben in hun jeugd. Ruth past zich goed aan en bereidt zich voor op de naderende bevalling. Alles lijkt goed te komen totdat Eli er achter komt waar Ruth is. Hij komt haar achterna. Het verhaal komt dan in een stroomversnelling.

Heel mooi om te merken dat de verhalen van beide zusjes, hoe verschillend ze ook zijn, uiteindelijk toch bij elkaar komen. Een mooi, verrassend en geloofwaardig plot, goed uitgewerkt met een ontroerende ontknoping. De karakters van Alex en Ruth worden flink uitgediept, die van de andere personages een stuk minder maar dat stoort niet.Ā 

Eerder verschenen op Perfecte Buren