Zaterdag, 10 augustus, 2019

Geschreven door: Marcero, Deborah
Recensie door: Pijkeren, Hannah van

Met Roos op reis

“Met haar hart als kompas werd haar fantasie een plattegrond”

[Recensie] Dit is een fantastisch boek om kinderen kennis te laten maken met kaartlezen. En geloof maar dat ze dat machtig interessant vinden. Ook al zijn ze pas 4.

Roos wil iets bijzonders laten zien in het kringgesprek op maandag. Dat is heel herkenbaar, op maandag wordt in een kringgesprek aandacht geschonken aan de belevenissen van het weekend. Eveneens herkenbaar is de planning van activiteiten in de klas, te lezen op de achterkant van de cover. Niet in gebruik genomen door gegevens over het boek of nog een keer de titel. Dat is een bladzijde later.

Neen, op de achterkant van de cover en de bladzijde ernaast is de klas van Roos te zien. Een hele leuke klas met vast een hele leuke juffrouw. Vergelijkingen en overeenkomsten kunnen besproken worden met deze  vertel/kijkplaat.  Voor u herkenbaar dat als u vraagt: “Hoe was het op school?” u als antwoord krijgt “Leuk”? Met deze vertel/kijkplaat hoort u veel, wel doorvragen.

Naast de aandachtstrekkende illustraties is de tekst ook heel bijzonder, met kleine details. Roos wil bijvoorbeeld niet iets vertellen in de kring, maar Roos wil graag iets ontdekken, iets vinden. En dat wil ze op maandag laten zien.

Boekenkrant

De teksten op elke bladzijde bestaan uit een of twee korte zinnen. Dat maakt dat er veel gekeken, gepraat, gevraagd kan worden. Ook al zijn de teksten kort, ze zijn prachtig: “Haar handen trilden van inspanning. De lijnen struikelden en stuiterden van het papier.” Ook zinnen waar u met kinderen over kunt praten.

Dat Roos zo ingespannen bezig is geweest toont Deborah Marcero met de kaarten die Roos vervolgens tekent, mét legenda. Op de kaart staan leuke vondsten die jonge kinderen niet allemaal zullen begrijpen maar ach, u hoeft niet de hele kaart voor te lezen. Het maakt wel dat volwassenen dit boek met veel plezier gaan voorlezen.

Met Roos op reis zal kinderen zeker aanspreken. Mooie illustraties, die uitnodigen om er onderzoekend naar te kijken. Een verhaal dat uitnodigt om mee te fantaseren en misschien wel om een eigen kaart te maken. En echt  dit boek moet voorgelezen of gelezen worden.


Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van All