Zaterdag, 12 december, 2020

Geschreven door: Smid, Machteld
Artikel door: Voskamp, Nico

Machteld Smid ÔÇô Bowls

Gezonde stuff in een schaaltje

[Recensie] Als je langs een eettentje loopt en je ziet op de tafels schaaltjes staan met allerlei gekleurde inhoud die sterk lijkt op groenten, herken je dat misschien niet meteen als een trend. Maar pas op, je loopt de kans een trend te missen. Het zijn namelijk geen schaaltjes met zomaar kleurtjes maar pok├ę bowls. Vreemd woord? Dat valt mee: pok├ę betekent in Hawa├» gewoon snijden, en de trend om die gesneden groenten in schaaltjes te doen is daar begonnen, vandaar de bowls.

Is dit dan oude wijn in een nieuw soort zakken? Toch niet helemaal. De schaaltjes met verse, gezonde ingredi├źnten passen prima in de algemene trend naar gezonder eten. Ook de hang naar minder bewerkt voedsel speelt mee, net als de bijna onbegrensde variatiemogelijkheden. Je kunt een combinatie maken van quinoa, bulgur of spaghetti van courgette, rijstnoedels en allerlei soorten rijst. Zo kom je uit op de hippiebowl, smoothie bowl enzovoort, in feite maak je wat je zelf lekker vindt.

Dit boek geeft je daarbij een behulpzaam zetje in de onderrug. Want juist omdat alles mogelijk is, is kiezen soms moeilijk. Het boek is ingedeeld in ÔÇśhoofdgroepenÔÇÖ: breakfast bowls, lunchbowls, fajita bowls, pok├ę- en boedhabowls. In totaal valt er te kiezen uit veertig bowl-recepten.

In de inleiding staat wat de basisbenodigdheden zijn, en natuurlijk welke ingredi├źnten je allemaal kunt gebruiken. Met een beetje bladeren maak je zonder moeite je hoogstpersoonlijke bowl. Dat bladeren is trouwens wel de enige manier om sowieso iets te vinden; een alfabetisch register is hier jammer genoeg niet toegevoegd.

Wordt Vervolgd

Maar verder: een eetlustopwekkend boekje dat een trend goed in beeld brengt. Voor alle liefhebbers maar ook zeker voor de verjaardagbezoeker die een cadeau zoekt.

Ook verschenen op Nico’s recensies