Vrijdag, 1 mei, 2020

Geschreven door: Martin - Lugand, Agnès
Artikel door: Mourik, Paula van

In het reine

Over geheimen en moederliefde

[Recensie] Hoofdpersoon in In het reine is de veertigjarige Reine. Als alleenstaande moeder leidt ze een fijn leven met haar zeventienjarige zoon Noé die binnen niet al te lange tijd eindexamen zal gaan doen en dan zijn vleugels uit zal slaan. Reine heeft het daar moeilijk mee, maar beseft dat ze haar zoon los moet laten. Reine weet dat ze ongelooflijk veel geluk heeft met een zoon als Noé. Hij zorgt ervoor dat ze de dagelijkse beslommeringen even kan vergeten en haar fouten en sombere gedachten aan de kant kan schuiven. Want wat niet veel mensen weten, is dat Reine een geheim met zich meedraagt.

Tijdens √©√©n van haar opdrachten als interieurontwerper maakt Reine kennis met de charmante Pac√īme. Alhoewel hun eerste ontmoeting stroef verloopt, komt daar al snel verandering in. Reine is sinds lange tijd verliefd maar weet ook dat wil deze relatie slagen, zij haar geheim moet prijsgeven.

“Er zijn van die momenten waarop alles ineens stilstaat, waarop je je leven in een fractie van een seconde voorbij ziet¬† schieten. Dat is beangstigend, ontwrichtend, vooral omdat je er niets tegen kunt doen. Er is een voor en een na.”

De cover van In het reine is een door Studio Marlies Visser bewerkte foto van Peter Schell en is een echte blikvanger. De foto is genomen op het strand van Saint-Malo. Dit Franse stadje speelt een belangrijke rol in In het reine. Te zien is een zeemeeuw die tijdens een mooie zomerse dag langs gebouwen vliegt. De foto straalt net als de meeuw rust uit. Of lijkt dat maar zo en is het de stilte voor de storm?

Bazarow

In het reine is een roman over moederliefde, loslaten en vertrouwen in de toekomst. De auteur neemt de lezer mee in de gedachtegang van de hoofdpersoon en daardoor is het niet moeilijk om je te verplaatsen in de situatie van Reine en de keuze die ze zeventien jaar geleden heeft gemaakt. Maar of het ook te begrijpen valt, zal voor elke lezer verschillend zijn.

Agnès Martin-Lugand (1979, Saint-Malo), zelf moeder van twee jonge kinderen, is één van de meest succesvolle Franse auteurs. Hoofdpersonage Reine heeft zij neergezet als een liefdevolle vrouw die als een moederkloek waakt over haar jong. Haar grootste angst is dat zij Noé verliest. Gaandeweg het verhaal verandert Reine in een theatrale persoonlijkheid doordat zij haar emoties wel heel erg overdreven uit. Waarschijnlijk iets typisch Frans, maar voor nuchtere Hollanders moeilijk te begrijpen.

In het reine is een boek dat moeilijk weg te leggen is. Het is filmisch geschreven en neemt de lezer mee naar liefelijke Franse stadjes en mooie kusten. Een verhaal dat je niet loslaat en diep zal raken.

Eerder verschenen op Hebban