Zaterdag, 9 mei, 2020

Geschreven door: Mackintosh, Clare
Recensie door: Mourik, Paula van

Ik zie jou

Hoe sleetse routine toch aanzet tot nadenken

[Recensie] Elke werkdag, op dezelfde tijd, neemt ZoĆ« Walker de ondergrondse om naar haar werk in Londen te gaan. Tijdens Ć©Ć©n van deze ritten ziet ZoĆ« tot haar stomme verbazing haar foto bij een advertentie  in de London Gazette. De advertentie is afkomstig van een website Findtheone.com en uit de tekst volgt dat een getrouwde, rijpe vrouw discreet vrijblijvend contact zoekt.  ZoĆ« begrijpt niets van die advertentie. Wie wil er nu een vrouw van middelbare leeftijd met volwassen kinderen en een zwembandje? Te absurd voor woorden. ZoĆ« beschouwt het dan ook maar als toeval en gaat er vanuit dat de vrouw op de foto iemand anders is die veel van haar weg heeft. 

“Routine is je troost. Het is bekend, vertrouwd. Door die routine voel je je veilig. Die routine zal je dood worden.”

Maar alles verandert als ZoĆ« enkel dagen later weer een zelfde soort advertentie in de London Gazette aantreft. Dit keer een foto van een andere vrouw. ZoĆ« weet zeker dat ze haar eerder heeft gezien, namelijk in een artikel in de Metro dat ging over misdaad in de ondergrondse. Omdat ZoĆ« het niet vertrouwt, neemt ze contact op met agent Kelly Swift. In tegenstelling tot ZoĆ«ā€™s vriend Simon en haar kinderen neemt Kelly de gevoelens van ZoĆ« wel serieus. En ondanks dat haar baas haar geen toestemming geeft om zich met de zaak te bemoeien, gaat Kelly toch op onderzoek uit. De zaak begint pas echt te lopen wanneer een jonge vrouw dood wordt aangetroffen in het park. Wat volgt is een kat-en-muis-spel. Wie heeft het op ZoĆ« gemunt en is ZoĆ« in staat om het gevaar af te wenden?

Ik zie jouĀ is een thriller die niet alleen zeer spannend is, maar die je ook aanzet tot nadenken.Ā Ā Hebben we niet allemaal zo onze routines en hoe kwetsbaar worden we daardoor? Hoeveel laten we van ons leven zien op social media en is het wel verstandig om fotoā€™s te plaatsen? Je weet nooit wie ze zien en wat ze ermee gaan doen.

Archeologie Magazine

Clare Mackintosh (1976) werkte jarenlang bij de politie als inspecteur voordat ze in 2011 haar baan opgaf om fulltime te gaan schrijven. In 2014 verscheen haar debuut Mea CulpaIk zie jou is haar tweede thriller.

Ik zie jouĀ heeft verschillende verhaallijnen. Alhoewel het hoofdzakelijk om ZoĆ« draait, krijgt de lezer ook een goed beeld van het leven van Kelly. Zij heeft het niet makkelijk gehad en daar ondervindt zij nog steeds de gevolgen van.Ā 

Ook de dader komt zo af en toe aan het woord in Ik zie jou. In het boek is dat te herkennen aan de schuin gedrukte tekst. Ik zie jou kent een goed uitgewerkt plot. De spanning wordt langzaam opgevoerd en de finale is zenuwslopend te noemen. De ontknoping is er Ć©Ć©n die je niet had zien aankomen! 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles