Zaterdag, 15 februari, 2020

Geschreven door: McNab, Chris
Artikel door: Veen, Evert van der

Iceland

Land van vuur en ijs

[Recensie] Dit fraaie fotoboek over IJsland heeft een heldere indeling naar regio’s. Dit land met z’n 339.000 inwoners is ‘buitengewoon’ zoals wordt opgemerkt en is een mix van duizenden jaren geschiedenis en uiterst gevarieerd natuurschoon. Met name het bijzondere landschap móet wel imponeren zoals de schrijver zegt.

In de hoofdstad Reykjavik is uiterst moderne architectuur te vinden waarvan de Harpa concerthal met veel glas en staal een fraai voorbeeld is. Karakteristiek in deze stad maar ook elders in het land zijn de kleurrijke woningen in authentieke stijl. Ook komen er nog traditionele woningen voor die van turf zijn gebouwd. Minder bekend is misschien de bijzondere stijl waarin er kerken op IJsland zijn gebouwd zoals de Hallgrimskirkja. Typerend voor het land zijn ook de energiestations voor electriciteit en heet water. De Blue Lagoon met water van 39C is daar een uitvloeisel van.

Het landschap van IJsland is gevormd door vulkanische activiteit en nu zijn er nog actieve vulkanen. In 2010 ondervond het vliegverkeer daarvan wereldwijd de gevolgen.

In de Golden Circle zijn de Stokkur geyser en de Gullfloss waterval fraaie toeristische trekpleisters. Verder zijn er schitterende foto’s van een tunnel onder een gletsjer en een lavatunnel.

Yoga Magazine

De kleurenpracht van het gevarieerde landschap is overweldigend en van een indrukwekkende schoonheid: het donker-zwarte lavagesteente, het mosgroene tapijt waarmee de aarde is bedekt en het paradijselijke blauw van het water zijn basiskleuren die steeds op foto’s terugkeren.

Typerend voor het land is de cultuur waarbij vis buiten aan rekken wordt gedroogd. De export van vis is goed voor 25 – 40% van het inkomen van de IJslanders.

De foto van de Herdabreid bronnen is fantastisch om te zien maar ook de blauwe walvis die uit het water omhoog komt, de Gidafons waterval, het havenstadje Husavik en de Hverfjall krater zijn echt schitterend. Het boek is werkelijk een lust voor het oog en nodigt uit om zelf eens naar dit eiland met zijn geheel eigen sfeer toe te gaan.

De foto’s zijn van hoge kwaliteit!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles