Zaterdag, 21 september, 2019

Geschreven door: Nolet, Donald
Recensie door: Lee, Rachel van der

Hoek

Fascinatie voor de grofgebekte wereld van boksringen en criminelen

[Recensie] Alexander ‘Hoek’ Holman leidt een dubbelleven. Hij is een levende legende in de kickbokswereld; als begenadigd trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag een belangrijke schakel in de criminele organisatie van AndrĂ© Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld.

Verbond uit een ver verleden

Holman en Krook zijn bloedgabbers, een verbond dat gesmeed werd in een ver verleden. Die hechte vriendschap komt onder druk te staan als een jonge Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent dat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn nieuwe protegé plaatst ook Holman in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt. En de gevolgen zijn dodelijk.

Een dubbelleven

Als vrouw die eigenlijk niets met boksen heeft, heb ik Hoek toch vol belangstelling gelezen. Een interessante hoofdpersoon met een dubbelleven in zowel de bokswereld  als de drugswereld. De vechtpartijen in de ring zijn zo levendige en gedetailleerd, dat ze zich al lezend voltrekken alsof je naar een film kijkt.

Ruwe onderwereld

De schrijfstijl in Hoek is aangenaam. Veel dialogen met soms grof taalgebruik. Normaal gesproken wekt dat irritatie in een boek, maar hier past het. Juist door dit taalgebruik kom je als lezer in de ruwe onderwereld, waar de personages zich ook ophouden.

Hereditas Nexus

Dat leidt tot een einde waarin iedereen zich misschien wel kan vinden. Hoek neemt je zo overtuigend mee in deze aparte wereld die zo realistisch is beschreven, dat het verhaal ook geschikt is voor vrouwen. Verrassend van eigen bodem.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles