Zaterdag, 6 februari, 2021

Geschreven door: Bruyne, Kamiel de
Daeren, Yarne
Recensie door: Gelder, Joost van

Er was misschien eens

Er was misschien eens een dag dat het vissen regende of dat een man een vliegtuig at?

[Recensie] Het waar of niet waar spel: leesplezier voor alle leeftijden! In dit boek kom je erachter of deze absurde verhalen waar of niet waar zijn..

Er was misschien eens is een ontzettend leuk boek om voor te lezen of om samen te lezen met kinderen van alle leeftijden (en je leert er als volwassene ook veel van). Kamiel de Bruyne neemt ons in dit boek in willekeurige volgorde mee rond de wereld met 20 verschillende spraakmakende verhalen. Met behulp van humoristische opmerkingen, weetjes en feitjes zorgt hij ervoor dat je af en toe verbaasd bent en ontzettend moet lachen. Naast humor staan er in de lopende tekst veel vragen waar je heel nieuwsgierig van wordt èn die zorgen dat je wel door wilt lezen.

Bovendien zorgen ook de titels van de hoofdstukken ervoor dat je meteen nieuwsgierig wordt naar het verhaal en of het verhaal waar of niet waar is. Elk verhaal bestaat uit één pagina en sluit altijd af met de vraag “Waar of niet waar?”. Om achter het antwoord op die vraag te komen, moet je de bladzijde omslaan.

Een voorbeeld hiervan is het verhaal over een man die wel of niet een vliegtuig at.

Bazarow

“Er was misschien eens een gewone jongen met een gewone naam, die ongewone dingen at. […] Toen hij nog klein was, at hij – net als iedereen – graag worst met appelmoes of pizza of frietjes. Maar op zijn negende ontdekte hij iets bijzonders.”

In mijn klas las ik eerst de titel en de inleiding van dit verhaal voor. De kinderen mochten vervolgens nadenken of dit verhaal waargebeurd was of niet. Na het maken van een keuze las ik het verhaal voor en gaf ik ze de kans om nogmaals een keuze te maken (veel kinderen veranderden van keuze). Het werd een leuk en leerzaam spelletje, want na de bekendmaking staan er in het boek na elk verhaal twee pagina’s met leuke weetjes/feiten over het verhaal met prachtige illustraties van Yarne Daeren die deze feiten/weetjes voornamelijk versterken. Of het verhaal waargebeurd of verzonnen is, zal ik niet in deze recensie verklappen. Daar moet je het boek zelf voor lezen.

Het mooie van het boek is dat ook de verhalen die niet waargebeurd zijn een kern van waarheid bevatten. Dit zorgt ervoor dat kinderen ondanks dat het verhaal ‘Niet waar’ is, alsnog ontzettend geboeid en geĂŻnteresseerd zijn naar de waargebeurde aspecten van het verhaal.

Een van de leerlingen uit mijn klas vond het boek zo leuk, dat hij het heeft gekocht om thuis aan zijn ouders en zusjes voor te lezen. Het boek is zeer geschikt voor alle leeftijden, maar pas vanaf 8 jaar is dit boek aan te raden om zelfstandig te kunnen lezen.

Een boek dat over vele jaren nog steeds ontzettend interessant is om te lezen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles