Zaterdag, 7 november, 2020

Geschreven door: Meer, Marica van der
Recensie door: Veen, Evert van der

Dwaalspoor

Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld rond

[Recensie] Marica van der Meer trekt met haar fiets de wereld rond en legt in ruim een jaar meer dan 16.000 kilometer af. Zij is 50 jaar, afkomstig uit Workum en het is niet haar eerste reis. Eerder maakte zij fietstochten van Nederland naar Australiƫ en van Vuurland naar Alaska. Ze gebruikt nog steeds de fiets die ze in 2001 kocht.

Het boek Dwaalspoor is een persoonlijk en gedetailleerd verslag over haar reiservaringen door vele landen en de ontmoetingen met mensen onderweg. Ze beschrijft wat ze onderweg meemaakt tijdens gedeelten van de reis die ze per schip aflegt. Het werk aan boord, de weersomstandigheden die zeer uiteenlopend zijn, met hevige regenval, gevaarlijke stormen, tegenwind maar ook sneeuw. Meestal is ze goed gehumeurd en positief gestemd. Je merkt aan alles uit het verslag dat ze een sterke persoonlijkheid is die wel wat aankan. Een enkele keer zit het allemaal wat tegen en dat beschrijft Marica ook want natuurlijk zijn er onvoorziene tegenvallers en teleurstellingen.

De lezer krijgt door haar reiservaringen een mooie indruk van landen in hun verscheidenheid, mensen, cultuur, landschap. Ook de overnachtingen en de beschikbare mogelijkheden om te eten of zelf eten te maken, komen aan bod.

Er zijn diverse moeilijke en zware trajecten bij; het is duidelijk dat Marica niets uit de weg gaat en gewoon doorzet. De mensen die zij onderweg tegenkomt, zijn in het algemeen hulpvaardig en waarschijnlijk ook wel onder de indruk van een alleen reizende vrouw op een fiets vanuit Holland. De reis voert via Afrika naar Zuid-Amerika en vandaar trekt zij op de fiets naar Noord-Amerika, naar de westkust. In het afgelopen voorjaar gooit de corona-crisis roet in het eten. Las Vegas is akelig stil, een schril contrast met de gebruikelijke drukte. Marica had als doel om vanuit Noord-Amerika naar Japan te vliegen en daar de fietstocht voort te zetten en vervolgens naar huis terug te keren. Nu moet ze noodgedwongen rechtstreeks naar huis terugvliegen en haar plan aanpassen. Dat kost haar moeite. Op Schiphol is het onwezenlijk stil.

Kookboeken Nieuws

ā€œHet is een ander einde dan ik had bedacht, maar net als bij heel veel dingen in het leven, heb je het soms niet helemaal in de hand. Dit onvoorspelbare is eigenlijk ook wel waar ik naar op zoek ben, dat houdt het leven spannend. Ik geloof heel erg in het lot en dat kun je niet zelf bepalen, je kunt het sturen, maar uiteindelijk brengt het lot je waar je naartoe moet. Op dit moment was dat naar huisā€, pag 425.

Veel zwart/wit fotoā€™s illustreren de tekst en er is een katern met kleurenfotoā€™s. Een kaartje voorin brengt de reis in beeld, een ā€˜dagtabelā€™ vormt een overzicht van data, te beginnen op 16 januari 2019 en eindigend op 5 april 2020. Het is tevens een overzicht van plaatsen die Marica aandoet, met daarachter het vervoermiddel en dagafstanden per fiets.

Een indrukwekkend verhaal, in tamelijk beknopte stijl geschreven waarin feiten en gebeurtenissen voorop staan. Het doel is een reisverslag op schrift stellen. Persoonlijke gevoelens en gedachten zijn daaraan ondergeschikt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles