Zaterdag, 10 april, 2021

Geschreven door: Bos, Tamara
Wolf, Barbara de
Recensie door: Pontororing, Rita

Duizend vissen in de zee

Kun je al tellen? Tel dan mee

[Recensie] Allerlei soorten vissen zwemmen voorbij in Duizend vissen in de zee. Elk verhaal op rijm geschreven, draagt de eigenheid van het verhaal. Bovendien “drijven” er tijdens het lezen leuke grapjes boven.

De titel van het eerste rijm “Mooi rood” laat zich raden in welke kleur deze vissen liggen te pronken. Dan de grappige afwijking: “Eentje is er …….‘’ Leuk om tijdens het voorlezen de kinderen te laten raden welke kleur bedoeld wordt. Dat zal niet zo moeilijk wezen, immers de afwijkende kleur is tussen al die rode vissen te ontdekken.

Het verhaal leest prettig mede door het ritme van de verhalen op rijm. Daarbij pakt Tamara Bos diverse onderwerpen bij de kop zodat je als voorlezer samen met het kind kunt praten over het verhaal. Zoals de zeemeeuw die een puntzak vol friet eet. Zelfs het probleem van zwerfafval in de vorm van plastic komt aan bod.

Bos heeft bij elk verhaal op een originele manier een getal verborgen dat overeenkomt met het aantal vissen. Soms zit het in de tekst, soms is een getal verstopt.

Wordt Vervolgd

Barbara de Wolf brengt de vissen op een heel originele wijze tot leven. De vormen ogen heel eenvoudig maar de uitwerking is bijzonder. Elke bladzijde nodigt uit om de vele vissen goed te bekijken. Nou dat moet dan toch apart zijn om zoveel vissen te bewonderen? Kijk ook eens op de achterflap hoe verrassend deze vis zich presenteert.

De vissen van de Wolf zullen de fantasie van kinderen prikkelen. En nodigen uit tot het tekenen van eigen vissen.

Duizend vissen in de zee is niet alleen een voorleesboek op rijm en een telboek maar ook een zoekboek. Zowel de verhalen als de vele vissen prikkelen de fantasie.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles