Zaterdag, 26 december, 2020

Geschreven door: Callender, Kacen
Recensie door: Zuijderduijn, Joost

Dit is best een episch liefdesverhaal

Bescheiden en oprecht verhaal over de liefde

[Recensie] Dit verhaal is misschien niet een episch verhaal vol intense emoties en spectaculaire gebeurtenissen, maar dat maakt het verhaal juist zo episch. Het is een verhaal over een pure liefde die in zijn kinderschoenen staat en juist zo realistisch en eerlijk aanvoelt. Nate worstelt met relaties, want hij is nog steeds verliefd op Florence, maar zij heeft momenteel een relatie met een meisje. Nates oude beste vriend Oliver is weer terug en hij weet niet hoe zijn gevoelens voor hem zijn. Nate is biseksueel en hij is een echte puber met veel twijfels, maakt soms stomme fouten en leert daar ook van. Het verhaal laat echt zien hoe een eerste liefde is en de mooie, maar ook de moeilijke dingen die daarbij komen kijken. Nate wordt gedurende het verhaal echt een vriend van je en je gaat om de personages geven.

Kacen Callender weet op een hele prettige wijze diversiteit te tonen. Er zijn veel POC-personages, de hoofdpersoon en andere personages zijn biseksueel en Oliver is ook doof. Het fijne is dat seksuele voorkeur er totaal niet toe doet, er wordt totaal geen ding gemaakt van het feit dat personages op hetzelfde geslacht kunnen vallen. Mensen worden verliefd op elkaar, en het geslacht maakt in dit boek niks uit. De seksuele oriƫntatie van personages wordt zo als vanzelfsprekend beschouwd dat het haast niet benoemd hoeft te worden. Deze normalisering is zo fijn om te lezen, zodat jongeren die bijvoorbeeld biseksueel zijn door het lezen van dit boek kunnen merken dat ze geaccepteerd worden en dat ze niet vreemd of afwijkend zijn. Hulde ook voor de vertalers, die de beschrijving van American Sign Language ook hebben aangepast naar de Nederlandse variant. Hierin merk je hoe veel moeite de uitgeverij stopt in het waarborgen van goede representativiteit, wat het boek alleen maar beter maakt.

Dit is best een episch liefdesverhaalĀ is een over een jongen die ondanks zijn disgeloof voor happy endings op zoek gaat naar de liefde. De personages zijn divers en realistisch en het verhaal leest ontzettend snel weg. Dit boek is ideaal voor jongeren die een eerste liefde willen meemaken, of juist lezers die hun eerste liefde opnieuw willen ervaren. Een enorme aanraders voor de liefhebbers van de boeken van Adam Silvera en Becky Albertalli!


Eerder verschenen op Nerdy Geeky Fanboy

Ons Amsterdam