Zaterdag, 20 maart, 2021

Geschreven door: Jonasson, Jonas
Recensie door: Brummelhuis, Bianca

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Wanneer hij bij toeval in het bezit komt van een koffer met een bijzondere inhoud, komt hij al snel in de problemen…

[Recensie] De Zweedse Allan heeft geen zin om zijn honderdste verjaardag te vieren in het bejaardenhuis waar hij een hekel aan heeft. Hij besluit uit het raam te klimmen en ervandoor te gaan. Wanneer hij bij toeval in het bezit komt van een koffer met een bijzondere inhoud, komt hij al snel in de problemen. Samen met een aantal mensen die hij op zijn vlucht uit het bejaardenhuis leert kennen, gaat hij gedwongen op een soort roadtrip, waarbij hij en zijn vrienden in bizarre situaties terecht komen.

Ondertussen lezen we in een reeks flashbacks over het leven van Allan voordat hij honderd werd. Dat verhaal is zo mogelijk nog waanzinniger dan het verhaal waar hij nu in beland is.

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween zit bijzonder goed in elkaar. Uiteraard zijn de gebeurtenissen in het boek volstrekt ongeloofwaardig, maar ze vormen wel een sluitend verhaal. Theoretisch klopt het verhaal vrij goed. Dat vond ik echt een pluspunt.

Verder is het boek vooral erg grappig. Hoewel ik om de meeste gebeurtenissen niet direct dubbel lag van het lachen, vond ik het boek wel heel erg leuk om te lezen. Er zitten een aantal briljante vondsten in de verhaallijn.

Wordt Vervolgd

De humor in het boek is vrij melig, het doet me denken aan de slapsticks in zwart-wit die je vroeger wel eens op tv zag. Alleen wordt er in het boek uiteraard wel uitgebreid gebruik gemaakt van tekst en dialogen.

De schrijfstijl vond ik makkelijk om te lezen. Allan is een leuke hoofdpersoon die rare dingen doet, maar daar wel goede redenen voor heeft. Vanuit zijn eigen gezichtspunt handelt hij duidelijk volstrekt logisch.

Met name het verhaal van Allan’s vroegere leven doet ook een beetje aan Forrest Gump denken. Het is echter zeker niet hetzelfde, al was het maar omdat Alan veel intelligenter is dan Forrest Gump en meestal wel degelijk beseft wat hem overkomt. Hij mist soms kennis en doet daarom onlogische dingen, maar hij snapt wel wat er gebeurt.

Al met al is dit een erg grappig boek dat verhaaltechnisch ook bijzonder goed in elkaar zit. Als je in een dip zit, haalt dit boek je er geheid weer uit.

P.S. De verhalenverteller Eric Borrias is bezig met het maken van een theatershow over dit boek. Ik heb hier een stukje van gezien en was erg onder de indruk. Als je geen zin hebt om het boek te lezen is deze theatershow ook een hele goede optie. De theatershow volgt wel vrij letterlijk het boek en zal dus veel spoilers bevatten voor mensen die het boek nog niet gelezen hebben, maar dit wel willen doen.

Eerder verschenen op Drukinkt