Zaterdag, 13 maart, 2021

Geschreven door: Jenkins Reid, Taylor
Recensie door: Brummelhuis, Bianca

Daisy Jones & The Six

Die romantiek is niets voor de coole toetsenist Karen die de liefde opzijschuift voor haar carrière in een tijd die daar nog niet rijp voor is…

[Recensie] Daisy Jones & The Six is een verslavende roman over de opkomst en ondergang van een band, maar ook over vrouwen die leven voor hun dromen en er alles voor doen om die te laten uitkomen.

In Daisy Jones & The Six van Taylor Jenkins Reid droomt de knappe maar instabiele Daisy Jones er eind jaren ’60 van een beroemd zangeres te worden. Ze wordt voorgesteld aan Billy Dunne, de frontman van de opkomende rockband The Six. De vonken spatten ervan af en hun eerste hit slaat in als een bom. Billy’s vrouw is zich bewust van de chemie tussen haar man en Daisy, maar hun huwelijk en gezin staan voorop. Die romantiek is niets voor de coole toetsenist Karen die de liefde opzijschuift voor haar carrière in een tijd die daar nog niet rijp voor is.

Daisy Jones & The Six is een fictieve band, maar het verhaal is zo levensecht, dat ik lang dacht dat het een echte band betrof.

Het boek bestaat uit een soort lang interview met uitspraken van de bandleden, familieleden van de bandleden en leden van het management van de band. Het is daardoor een soort documentaire geworden. De documentaire is gemaakt nadat de band al geruime tijd uit elkaar is. Je leest dus inderdaad over de opkomst en de ondergang van de band.

TijdvoorTijdschriften

Wat ik heel leuk vond is dat een bandlid soms een uitspraak doet en dat daaronder dan een uitspraak van een ander bandlid staat dat precies het tegengestelde beweert. De herinneringen van de bandleden aan bepaalde gebeurtenissen zijn duidelijk niet hetzelfde. Of ze liegen gewoon, dat kan ook nog.

De bandleden gebruiken nogal veel drugs en hebben een losse seksuele moraal. Het is heel indrukwekkend beschreven hoe ze daar zelf vaak mee worstelen. Aan het einde van het boek hoor je ook hoe het de bandleden na de ondergang van de band is vergaan. Voor de meesten kwam het leven in heel wat rustiger vaarwater.

Daisy Jones is een geval apart. Ze is een natuurtalent en niet gewend hard te werken voor wat ze wil hebben. Ze gebruikt nog meer drugs dan de rest van de band en gedraagt zich onmogelijk. Maar gaandeweg het boek leert ze toch dingen en groeit ze als persoon.

De chemie tussen Daisy en Billy is echt heel goed beschreven. Ze haten elkaar en ze houden van elkaar. Samen leidt dat tot fantastische muziek en optredens. Voor Billy’s vrouw is dat uiteraard heel moeilijk. Zij is een fantastische vrouw met een onwrikbaar geloof in de mensheid en dit helpt Billy enorm met zijn problemen.

Daisy Jones & The Six is een geweldig verhaal om te lezen. De band en de problemen van de bandleden zijn echt heel goed neergezet. Het had zo een echte band kunnen zijn. Door de korte interviewfragmenten lees je het verhaal ook heel snel uit. Echt een aanrader wat mij betreft.

Eerder verschenen op Drukinkt