Woensdag, 22 mei, 2019

Geschreven door: Onbekend
Recensie door: Leeuw, Karin de

Brutus de nobele samenzweerder

Het ware gezicht van een ongrijpbare moordenaar

[Aankondiging] Van Julius Caesar weten we bijna alles, zou je zeggen, maar van de man wiens naam vaak in één adem met deze Romein genoemd wordt, Brutus, weten we slechts dat hij een moordenaar was. Je bent een bruut en “Ook gij, Brutus”, het is ons bekend, maar wie was die man?

Marcus Junius Brutus (85-42 v. Chr) was een Romeins patriciër en senator die al een indrukwekkende loopbaan achter de rug had toen hij deel ging nemen aan de samenzwering die leidde tot de dood van Caesar op 15 maart 44 v. Chr. Hij was filosoof, legeraanvoerder, vredestichter en staatsman, maar bovenal was hij ondoorgrondelijk. Dat vonden reeds zijn tijdgenoten. Pikant detail: Caesar was de minnaar van zijn moeder en Brutus werd beschouwd als één van de vertrouwelingen van Caesar..

Vanaf het begin is de reputatie van Brutus dubbelzinnig geweest. Sommigen beschouwden hem als een slechterik, anderen wijzen hem aan als het prototype van de standvastige republikein. Hijzelf werd na de dood van Caesar zodanig in het nauw gedreven dat hij zelfmoord pleegde.

De Britse historicus Kathryn Tempest heeft een boek over Brutus geschreven en die is in het Nederlands vertaald. Daarmee is er voor het eerst een biografie over de man beschikbaar in ons taalgebied.

Geschiedenis Magazine

Op 29 mei wordt in Amsterdam een bespreking van het boek georganiseerd, waarbij de auteur aanwezig zal zijn. Aanmelding vooraf is noodzakelijk via de website Spui25.nl.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles