Zaterdag, 18 mei, 2019

Geschreven door: Gribling, Jeroen
Recensie door: Gribling, Jeroen

Berg 2018

Jaarboek Alpen

[Signalering] Al sinds 1872 (!) publiceren de Duitse, Oostenrijkse en Zuid-Tiroolse Alpenverenigingen een jaarboek over de Alpen. Iedere uitgave bevat twee delen: Ć©Ć©n over een specifiek gebied in de Alpen en Ć©Ć©n over een maatschappelijke kwestie die de Alpen aangaat. In de voorbije jaren zijn zo onder meer Brenta, Tennengebirge, Zillertal en Sellrain in het zonnetje gezet. De specifieke themaā€™s besteden steeds aandacht aan de raakvlakken van recreatie in de Alpen en de belasting daarvan op het milieu.

Voor 2018 is gekozen voor de GroƟglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. Wij bespraken deze indrukwekkende berg in juni 2017. Bij het boek wordt een wandel- en toerskikaart meegeleverd (schaal 1:25 000). Onder verwijzing naar de kaart is het eerste hoofdstuk helemaal gewijd aan een zevendaagse wandeltocht rond de berg. Verder bevat het eerste deel heel veel al dan niet relevante informatie over de GroƟglockner. Naar mijn smaak vooral interessant voor lezers die deze berg al een keer hebben beklommen of bewandeld.

Het thema (Bergfokus) richt zich ditmaal op gezondheidsaspecten van de bergsport. En dat begint al vroeg met aandacht voor kinderen in de bergen. Vervolgens wandelen de bijdragen via klettersteigen (is dat nog wel ā€˜gezondā€™ te noemen?) en
antidepressiva naar fietsen (ā€˜het nieuwe skiĆ«nā€™), afgewisseld met interviews met interessante mensen uit de Alpen. Kortom, Berg 2018 is, zoals elk jaar, een goed verzorgde uitgave inclusief schitterende fotoā€™s. Hij gaat over een berg die vooral die lezers zal vervoeren die er zelf al verliefd op waren. Of zoals de uitgever vrij vertaald schrijft: ā€œmet gelijkgestemden in de natuur is een geluksfactor voor het levenā€.

Sociologie Magazine

Eerder verschenen in Bergen Magazine