Zaterdag, 14 oktober, 2017

Geschreven door: Olphen, Bart van
Recensie door: Louter, Marco

Bart's fish tales

Het plezier, de mensen en de visbeleving spatten van het papier af

[Recensie] Bart van Olphen heeft een passie voor alles wat te maken heeft met vis maar vooral duurzame vis. In Bart’s Fish Tales reist Bart van Olphen de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en oceaanvriendelijke manier vissen. Na zijn zeer succesvolle eerdere kookboeken neemt hij je in zijn nieuwste kookboek mee naar alle uithoeken van de wereld om ons niet allen te laten genieten van zijn duurzaam gevangen vis maar ook van zijn overheerlijke visgerechten. Bart doet dit op een hele praktische en aanstekelijke manier: hij gaat met de vissers mee de zee op, werpt zijn hengel uit en stookt eenmaal aan land ook nog eens de barbecue aan.

Bart heeft een grote liefde voor vis. Als kleine jongetje was hij al gefascineerd door grote plateaus fruit de mer tijdens de jaarlijkse vakantie naar Parijs.Toen hij op later leeftijd ging werken voor verschillende sterrenrestaurants in Parijs kwam het koken met vis al snel boven drijven. Het ging hem vooral om de structuur, smaken en timing. Het ging niet om de innovatieve recepten maar om de klassieke visrecepten, uitgewerkt tot in de perfectie. Terug in Nederland heeft hij direct een eigen viswinkel geopend en verdiepte zich in het verhaal achter de vis. Hij ging op pad met leveranciers en kwam in aanraking met de industrie achter de vis die we dagelijks eten en zag gigantische schepen, drijvende fabrieken, met veel gooi en smijtwerk en veel verspilling. Dat was het moment, ergens in 2007 dat zijn zoektocht naar duurzaam gevangen vis begon.
Bart pleit om zorg te dragen dat ook volgende generaties kunnen blijven genieten van een lekker visje. In dit kookboek wil hij het verhaal vertellen over de verhalen achter vis en iedereen inspireren om met vis aan de slag te gaan. Hij roept ons op om ons echt betrokken te voelen bij de mensen achter de duurzame visserij en hun leven. De keuze bijvoorbeeld voor kleinschalig gevangen tong, in plaats van tong gevangen met grote boomkorboten. Als je kiest voor gecertificeerde vis, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Naast het uitgeven van kookboeken heeft Bart ook nog een eigen bedrijf: Fish Tales. Zij geloven dat je alleen echt kunt genieten van lekkere wilde vis als die is gevangen door mensen die geven om hun vangst en hun zee. Vissers die bewust omgaan met de oceanen als bron van hun leven. Nu en in de toekomst. Daarom biedt Fish Tales een geheel transparante keten en brengt consumenten direct in verbinding met hun visserijen. Als enige merk wereldwijd committeren zij zich aan een intensieve en langdurige samenwerking met hun vissers. Zij kennen de vissers persoonlijk, en de vissers kennen Fish Tales. Want de lekkerste en beste vis haal je direct bij de bron, aldus Bart.

In dit boek met een avontuurlijke cover gaat de reis van Bart langs een selectie van visserij gemeenschappen, van de Maldiven tot aan IJsland, die op een duurzame manier vis vangen en een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. In elk hoofdstuk vind je recepten met de vissen die in dat land gevangen worden. Daarbij hebben ze de culinaire cultuur van de regio als inspiratie gebruikt. De meer dan 100 recepten in dit boek zijn afkomstig uit alle windstreken en hebben ze gezocht naar een mooie balans tussen de schillende vissoorten, schaal en schelpdieren, tussen de kooktechnieken en tussen ontbijt-, lunch-, borrel- en dinergerechten. Het doel van het boek is om te laten zien dat vis klaarmaken absoluut niet moeilijk is en dat variaties eindeloos zijn. Het gaat altijd om de beste en lekkerste vis volgens Bart en daar sluit ik me graag bij aan. Tegelijkertijd hoopt hij je ervan bewust te maken dat de zee er niet goed voorstaat en dat we echt alleen maar nog duurzame vis eten. De enigste manier om ervoor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook van die beste en lekkerste vis kunnen blijven eten.

Boekenkrant

Het boek is aangrijpend. Het verhaal en de werkelijk prachtige locatie foto’s van foodfotograaf David Loftus, de verfijnde kleurrijke verf en pentekeningen vallen direct op. Het plezier, de mensen en de visbeleving spatten van het papier af. De bijbehorende recepten zijn origineel, op enkele klassiekers na, en zijn zeer smakelijk. Ze variëren van een Japanse tonijnburger tot en met een cannelloni van krab en pompoen. De recepten zijn goed te maken en de ingrediënten zijn bijna overal goed verkrijgbaar. Achterin het boek staan enkele handige kooktechnieken zoals het pellen van garnalen, het openen van een oester, het fileren van vis en het ontleden van een kreeft.

Bart van Olphen staat in de top 100 meest duurzame Nederlanders en won de Seafood Champion Award. De afgelopen tien jaar zette hij zich in voor het consumeren van duurzaam gevangen vis. Hij kreeg in 2011 een Gourmand-Award voor Fish Tales en de Gouden Tulp in 2013 voor Het Nederlands Viskookboek. Het kookboek Werken met Vis was in 2013 Kookboek van het Jaar. Dit boek concentreert zich op zeebewoners uit Europa met praktische tips, klassieke sauzen en traditionele recepten. Bart van Olfen heeft een eigen kanaal op Instagram met 70.000 fans en trekt ook internationale media-aandacht. In ‘World’s Shortest Cooking show’ Fish Tales strooit van Olphen zijn viskennis uit over het wereldwijde web. In de superkorte insta-video’s laat hij zien hoe de vis gevangen wordt, welk aas gebruikt wordt en hoe je het visgerecht van A tot Z bereidt. En dat alles in 15 seconden. Als auteur maakt hij deel uit van Jamie Olivers Foodtube Network, met meer dan 1 miljoen abonnees.

Eerder verschenen op kookboekenrecensies.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.