vrijdag, 8 november 2019

De Kookboekenweek is begonnen!

Van 8 tot en met 17 november 2019 is het Kookboekenweek. Ruim een week lang vieren boekhandels en bibliotheken de liefde voor lekker eten en mooie kookboeken. Van beginnende koks tot culinaire toptalenten, van fitgirls tot taartenbakkers: allemaal te zien, te proeven en te beleven in uw boekhandel en bibliotheek.

Veel kookboeken worden bijzonder mooi uitgegeven, met foto’s van de gerechten, verhalen over eet- en restaurantcultuur, sfeerbeelden en illustraties. Daarom wordt jaarlijks het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandse kookboek van het afgelopen jaar. De shortlist van 2019 zag er als volgt uit: 

  • Bouillon van Jean Beddington. ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kan je écht koken.’
  • Brits Bakboek van Regina Ysewijn. ‘Een must voor de bakliefhebbers, geschreven door Belgisch jurylid van The Bake Off.’
  • Eten met Nijntje van Samuel Levie. ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Met het aanleren van liefde voor eten kan je niet vroeg genoeg beginnen.’
  • Najat van Najat Kanaache. ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek van een chef die al twee jaar op rij een prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine.’
  • Indorock van Vanja van der Leesden. ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’

Helaas kan er maar een van deze mooie boeken winnen. De jury heeft gerechten gemaakt uit elk van de boeken en uiteindelijk gekozen voor Indorock van Vanja van der Leesden. De jury zegt hierover “We kunnen er niet omheen. Indonesië is hot. Er is een heuse stroom aan kookboeken op gang gekomen die de gordel van smaragd belichten. Indorock is eigenwijs en eigentijds maar loopt tegelijkertijd over van liefde voor het land, de keuken, de cultuur en tradities. De recepten van Vanja van der Leeden rocken zoals de titel al doet vermoeden, maar dat doet het beeld ook. Remko Kraaijeveld heeft een prachtig beeldverslag gemaakt: rauw, puur. Nergens opgepoetst maar eerlijk. Kortom een boek om van te houden met liefdevolle recepten om te delen.”

Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Neem dan een abonnement op de Kookboeken-nieuwsbrief van De Leesclub van Alles, in samenwerking met kookboekennieuws.nl

Wordt Vervolgd


zaterdag, 6 maart 2021

Bazarow Magazine nr. 5 verschenen

In normale tijden is deze ochtend de rustigste ochtend in het boekenvak. Weten wat er aan de hand is? Lees er alles over in het nieuwe Bazarow Magazine.  Verder weer interviews, voorpublicaties, het nieuwe feuilleton, recensies, winacties met Vonne van der...


zaterdag, 27 februari 2021

Goed nieuws

[Opinie] Soms heb je van die weken dat er alleen maar goed nieuws te melden is. Zo kwam de afgelopen week een drietal berichten langs waar iedereen blij van wordt. Alhoewel? Op de eerste plaats meldde de Nederlandse wapenindustrie dat...


zondag, 21 februari 2021

Bazarow Magazine nr. 4, 2021 verschenen

 Beste Boekenliefhebber, We hebben veel goed nieuws te vertellen. Zo hield Marnix Verplancke een interview met Douglas Stuart over zijn debuutroman en bestseller Shuggie Bain. Ook is er een voorpublicatie van het boek In de lengte van geoloog, bergbeklimmer, activist en...